piątek, 4 kwietnia 2014

Tagliatelle z sosem śmietanowo-czosnkowym

Makaron z tym sosem dosyć często serwujemy na obiad, zwłaszcza gdy chcemy szybko coś przekąsić, a czasu brak. To kolejny sos, którego przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się makaron, bardzo praktyczna sprawa :) Danie nie tylko szybkie, ale też bardzo smaczne, podpatrzone parę lat temu u Ani i Jarka przy okazji wizyty u Nich:) Sprawdzą się tu też inne typy makaronu, np. spaghetti lub penne. W tej oto wersji tagliatelle:





Składniki:

- 1 op. makaronu / u nas tagliatelle

Sos:
- 1 kubek śmietany (400 g)
- 1 serek topiony
- 15 dkg chudego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- zioła prowansalskie

Wykonanie:

Obrany i umyty czosnek przecisnąć przez praskę, poddusić krótko na oliwie, tylko tyle, by oliwa nabrała czosnkowego aromatu / zbyt długie smażenie powoduje, że czosnek staje się gorzki
Boczek pokroić w drobną kostkę, dodać do czosnku, chwilę poddusić uważając, żeby się nie przypalił. Śmietanę wymieszaną z serkiem i ziołami prowansalskimi dodać do podsmażonego boczku, krótko poddusić, całość dobrze wymieszać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem, można posypać tartym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)