piątek, 6 marca 2015

Zupa krem z ziemiaków i pora

Przy piątku zawitała u nas pyszna, kremowa zupa z ziemniaków i pora. Te dwa warzywa bardzo do siebie pasują, a całość zamyka smak przyrumienionych, chrupiących grzanek / nie pozwalając tym samym, by czerstwy chleb się zmarnował ;) /. Smakuje i rozgrzewa - czego chcieć więcej, gdy za oknem zimno i ponuro :)



Składniki:

- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g ziemniaków
- 80 g pora / tylko biała część /
- 70 g selera / korzeń /
- 600 ml rosołu / ewentualnie woda z 1/2 domowej kostki warzywnej /
- sól, pieprz do smaku
- 50 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- szczypiorek

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki, pora i selera pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do cebuli, chwilę poddusić, dokładnie wymieszać. Dola bulion, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek i koperek oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Gdy lekko przestygnie, zmiksować blenderem. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)