niedziela, 22 marca 2015

Kurczak duszony z cukinią i papryką

Dziś u nas kurczakowo ;) Na pierwsze rosół, na drugie kurczak w bardzo smacznym sosie warzywnym. Cukinia, papryka i cebula nadają ciekawy smak i całość apetycznie się prezentuje.



Składniki:

- 2 udka
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 młodej cukinii
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1/4 łyżeczki pieprzu zielonego w kulkach
- 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego w kulkach
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- ok. 100 ml wody
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi pokroić na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso oprószyć solą, pieprzem i mielona słodką papryką. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną paprykę i cukinię oraz przyprawy, wymieszać, krótko poddusić. Dodać mięso, podlać wodą / 50 ml /, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30-40 min. / czas duszenia zależy od wielkości kawałków na jakie pokroimy piersi /. Po koniec wyjąć mięso, do sosu dodać przecier pomidorowy, zagęścić wodą / 50 ml / wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos wymieszać z mięsem. Podawać ulubionymi dodatkami / u nas kasza gryczana /.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)