Pozostajemy w temacie truskawek :) W tym roku nasza mini-plantacja wyjątkowo hojnie nas obdarowała, więc zapas truskawek mrozi się już na zimę ;) A ponieważ nadal nie znudził nam się ich smak, w weekend zajadaliśmy się tym pysznym deserem na zimno, bez pieczenia. Połączenie musu truskawkowego z budyniem i herbatnikami okazało się wyśmienite! Przepis znaleziony na blogu Malinowe pocałunki. Podajemy go z naszymi modyfikacjami.
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. 3/4 szkl. zimnej, przegotowanej wody
Masa
budyniowa:
- 4 budynie waniliowe bez cukru
- 1 litr mleka
- 170 g masła/margaryny
- 1 szkl. cukru
Dodatkowo:
- 200 ml
śmietany 30%
- 250 g sera
mascarpone
- 1 łyżka
cukru pudru
- 1 łyżka cukru
waniliowego
- czekolada
- herbatniki / duże opakowanie /
- kilka truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Galaretki truskawkowe zalać zimną, przegotowaną wodą i
odstawić na ok 10 min. Truskawki zmiksować blenderem, tak powstały mus przelać do rondelka i
doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz i dodać od razu wymieszane galaretki. Dokładnie
wymieszać i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Z litra mleka odlać ok 300 ml. Większą część mleka
zagotować ze szklanką cukru i masłem. W pozostałej części
rozmieszać budynie. Kiedy mleko się zagotuje, wlać budynie i gotować
chwilę, intensywnie mieszając.
Blaszkę o wymiarach ok. 24 x 28 cm wyłożyć folią i ułożyć na niej warstwę herbatników / na jedną warstwę układaliśmy 25 herbatników /. Wylać na nie gorący budyń i przykryć od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystudzenia.
Kiedy krem budyniowy jest chłodny a mus truskawkowy zacznie się ścinać / powinien być dosyć gęsty, jak dżem, jeśli będzie zbyt rzadki, to spłynie z ciasta /, wyłożyć go na ciasto, rozprowadzić równomierną warstwą i przykryć warstwą herbatników. Całość wstawić do lodówki, aby wszystko dobrze zastygło.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodając ser mascarpone.
Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę / można za pomocą szprycy /, schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem każdą porcję można udekorować świeżymi truskawkami i czekoladą.
Blaszkę o wymiarach ok. 24 x 28 cm wyłożyć folią i ułożyć na niej warstwę herbatników / na jedną warstwę układaliśmy 25 herbatników /. Wylać na nie gorący budyń i przykryć od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystudzenia.
Kiedy krem budyniowy jest chłodny a mus truskawkowy zacznie się ścinać / powinien być dosyć gęsty, jak dżem, jeśli będzie zbyt rzadki, to spłynie z ciasta /, wyłożyć go na ciasto, rozprowadzić równomierną warstwą i przykryć warstwą herbatników. Całość wstawić do lodówki, aby wszystko dobrze zastygło.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodając ser mascarpone.
Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę / można za pomocą szprycy /, schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem każdą porcję można udekorować świeżymi truskawkami i czekoladą.
* UWAGA: ciasto dekorować truskawkami bezpośrednio przed podaniem, wtedy ładniej się prezentuje. Jeśli od razu wyłożymy je na ciasto, po dłuższym czasie truskawki mogą puścić sok i zmienić kolor.
* mus truskawkowy podzieliliśmy na 2 części, a pomiędzy jego warstwami ułożyliśmy dodatkowo herbatniki, ale nie jest to konieczne.
Super. Cieszę się, że ciasto posmakowało. Wymyślając je wiedziałam, że będzie mega ;) Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńElwira/ Malinowe Pocałunki
Jeszcze raz dziękujemy za słodką inspirację i życzymy równie udanych pomysłów! Będziemy "wpadać" z wizytą :)
Usuń