wtorek, 23 czerwca 2015

Rolada z galaretką i truskawkami

W sprawie truskawek nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa ;) Potrzebowaliśmy pomysłu na szybki w przygotowaniu deser. Truskawek u nas nie brakuje, padło więc na roladę biszkoptową. Pomysł znaleziony na blogu Moje Wypieki. To deser nawet dla zapracowanych :)




Składniki:

Biszkopt:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 3,5 łyżki mąki pszennej np. tortowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 1 galaretka truskawkowa (opakowanie na 500 ml wody)
- kilkanaście małych truskawek, odszypułkowanych

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną / lnianą / oprószyć cukrem pudrem / lub cukrem waniliowym /. Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę / wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry /. Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem / zaczynając zwijanie od krótszego boku /, odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż instrukcja na opakowaniu - 400 ml. Odstawić do przestudzenia następnie włożyć do lodówki do stężenia. Nie powinna stężeć całkowicie, ale nie może już być płynna / wsiąkłaby w biszkopt /. 
Ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki, następnie zaraz przy krótszym boku poukładać rząd truskawek, jedna obok drugiej. Zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę odłożyć na paterę i schłodzić w lodówce przez 4 godziny.
Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić po skosie i podawać.


4 komentarze:

  1. Jak zwinąć ciasto z galaretką bo strasznie mi bokiem uciekała,nie była płynna bo nie wsiąkała,coś jak kisiel,czy ma być może już całkiem twarda?pozdrawiam asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza też należała do gatunku tych "uciekających";), bo za szybko zaczęliśmy wykładać na ciasto. Stąd nasze wnioski na przyszłość: podczas wykładania galaretka powinna być jednak bardziej zwarta niż kisiel, ale nie całkiem twarda, mówiąc potocznie taka "pofalowana", lekko "grudkowata". Obawialiśmy się o to, jak rolada będzie wyglądać w przekroju, ale jak widać na zdjęciach, jest ok. Nie powinno się jej też wykładać do samych brzegów ciasta, bo ona podczas zwijania samoistnie przemieści się ku brzegom. Mamy nadzieję, że ostateczny efekt u Ciebie był zadowalający? :) Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń
    2. Efekt smakowy był bardzo udany,tzn wczoraj wieczorem upiekłam a dzis popoludniu juz nie bylo dlatego pieke dzies druga😁i zastosuje wasze rady,moze trochu wiecej galaretki zostanie w roladzie😊tak czy inaczej bardzo dobra łatwo i szybko sie robi,tylko BARDZO dlugo teżeje galaretka,dzis zrobilam godzine wczesniej a i tak ciasto juz stygnie a galaretka nadal plynna😊ale mysle ze kiedys dojde do wprawy w gospodarowaniu czasem,dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

      Usuń
    3. Cieszymy się, że ciasto się udało, choć czasem takie kulinarne "wpadki" potrafią skutecznie zniechęcić do ponownego eksperymentowania. Rolada jest łatwa w przygotowaniu, tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość przy tej galaretce ;) Ale teraz powinno trwać to nieco krócej niż w lecie, ze względu na niższą temp. otoczenia. Życzymy Smacznego i zapraszamy do odwiedzin! :)

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)