Przepis bardzo uniwersalny, bo wielosezonowy. W zależności od tego, jakie owoce są akurat dostępne, na jego bazie możemy przygotować bardzo puszyste, a zarazem za każdym razem inne ciasto :) Aktualnie mamy mnóstwo gruszek, a ponieważ z koszyka zaglądały również soczyste brzoskwinie, jedne i drugie wylądowały w cieście. Z pewnością sprawdziłyby się tu także mrożone wiśnie, np. truskawki czy wiśnie i taki wariant z pewnością pojawi się u nas, gdy tylko zimową porą zatęsknimy za smakiem lata ;) Tymczasem korzystamy z wrześniowych dobrodziejstw natury! Przepis znaleziony u Majany.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki luksusowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce: / u
nas 2 brzoskwinie i 2 gruszki /
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem,
dodać olej. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
aromat i połączyć dokładnie mikserem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia / w oryginalnym przepisie tortownica o średnicy ok 23 cm, u nas blaszka o wymiarach dna 22 x 26 cm /. Wylać przygotowane ciasto do formy, wyrównać
powierzchnię i ułożyć na niej pokrojone na kawałki owoce / brzoskwinie obraliśmy ze skórki /. Piec w
temperaturze 150 stopni przez około 50 minut aż wierzch się zrumieni. Sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest upieczone. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Anetko tak mnie skusiłaś przez dzisiejsze słodkości, że w weekend zabieram się za pieczenie tego błyskawicznego placka z owocami :) pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńCzekamy w takim razie na relację z degustacji :) Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, w sam raz do kawy czy herbaty.
UsuńPozdrawiamy!