Czosnek albo się kocha, albo nienawidzi. My do tego, że jesteśmy Czosnkożercami przyznaliśmy się już dawno temu ;) Nie zaskoczy więc fakt, że poszukujemy przepisów z wykorzystaniem tych niezwykle aromatycznych "ząbków". Ostatnio naszą uwagę zwrócił pomysł na bułeczki z czosnkiem i natką pietruszki / która to podobno neutralizuje intensywny zapach czosnku /. Chrupiące i jeszcze lekko ciepłe były wspaniałym podwieczorkiem, do tego kolorowa sałatka - nic dodać, nic ująć! Przepis zaczerpnięty od Doroty.
Składniki: / na 12 bułeczek /
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- 260 g mleka
- 30 g masła, roztopionego
* 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i
zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić
rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w
misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5
h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia) / u nas było tak ciepło, że ciasto wyrosło przed upływem godziny /.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.
Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć,
pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane / u nas 8 szt. /
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki / u nas świeża natka /
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub
zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie
róg / lub tak jak u nas - można nakładać łyżeczką /.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym
nożem naciąć do połowy, nałożyć w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut.
Podawać ciepłe.
Jaka to jest mąka chlebowa? Moja przygoda z gotowaniem dopiero się rozpoczyna,z tąd moje pytanie.Bułeczki wyglądaja smakowicie.ANIA
OdpowiedzUsuńDo mąk chlebowych zaliczamy mąki pszenne i żytnie, jak nazwa na to wskazuje, są one wykorzystywane do wypieku chleba, ale także różnych innych wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Do przygotowania tych bułeczek użyliśmy mąki luksusowej (pszenna - typ 550), bo akurat taką mieliśmy. Polecamy upieczenie tych smakowitych bułeczek / zdjęcia robione były wieczorem, przy sztucznym świetle, na żywo prezentowały się lepiej ;) / Powodzenia! :)
UsuńBardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedz,teraz mogę "brać"się za pieczenie tych smakowitości:)) bez obaw że mąka nie taka:)) Pozdrawiam i gratuluję SUPER BLOGA!Bardzo mi się u Was spodobało a dania dla zapracowanych wprost rewelacyjne:)) Ania
OdpowiedzUsuńI taka jest właśnie idea naszego bloga - sprawianie sobie radości poprzez dzielenie się sprawdzonymi przepisami :) Nie trzeba być dyplomowanym kucharzem, żeby niedużym nakładem sił przygotować coś pysznego, mile zaskakując siebie i domowników :) Każde wirtualne "odwiedziny" to dla nas wielka frajda! A takie komentarze jak Twój - dodają skrzydeł, bo dowodzą tego, że to, co robimy, ma sens. Dziękujemy i ZAPRASZAMY jak najczęściej!!
Usuń