wtorek, 8 września 2015

Ciasto Monte

Wspaniałe, delikatne, kremowe i...., nie bójmy się tego powiedzieć, Kaloryczne - przez duże K :) Jednak smak tego ciasta zagłusza "kaloryczne" wyrzuty sumienia. Gdy tylko znaleźliśmy ten przepis na blogu Ola in the Kitchen, było oczywiste, że musi pojawić się u nas na weekend! I choć w planie był sernik z musem malinowym / i wcale z niego nie zrezygnowaliśmy, bo maliny na krzaczkach aż prosiły, żeby je wykorzystać ;) /, Monte poszło na pierwszy ogień, a po nim piekł się sernik. Weekend był więc podwójnie słodki. Polecamy z przekonaniem jedno i drugie!




Składniki:

Biszkopt:
- 3 jajka 
- 3 łyżki cukru 
- 1 łyżka oleju 
- 4,5 łyżki mąki 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem mleczny:
- 500 ml mleka 
- 100 g mąki pszennej 
- 100 g cukru 
- 100 g białej czekolady 
- szczypta soli 
- 200 g masła temp. pokojowa 

Krem czekoladowy:
- 400 ml śmietany kremówki 
- 200 g gorzkiej czekolady 
- szczypta soli  

Dodatkowo:
- orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów / wybrać ulubione, u nas - włoskie /

Wykonanie:
Biszkopt: Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodać olej i żółtka. Gdy wszystkie składniki będą połączone delikatnie mieszając wsypać mąkę i proszek. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej pergaminem / u nas 24 x 28 cm / i piec na złoty kolor ok. 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odkleić pergamin od ciasta i przewróć je na druga stronę.
Krem mleczny: 300 ml mleka wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać mąkę i porządnie wymieszaj, żeby nie było grudek / jeśli się nie uda można skorzystać z blendera /. Gotujące się mleko mieszać rózgą. Cienkim strumykiem wlewać do niego rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Uważać, żeby nie przypalić. Dodać połamaną białą czekoladę, sól i wymieszać dopóki się nie rozpuści. Przestudzić do temperatury pokojowej. Zmiksować masło aż zbieleje i dodawać po jednej łyżce kremu, zmiksować do połączenia i znowu dodać łyżkę kremu / w żadnym wypadku nie dodawać wszystkiego na raz! /.
Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę, sól i cały czas mieszając podgrzać, aż czekolada się rozpuści / nie doprowadzać do zagotowania! /. Przestudzić, a następnie włożyć do lodówki do porządnego schłodzenia. Ubić na sztywno. Na biszkopt wyłożyć krem mleczny, następnie krem czekoladowy. Ciasto posypać pokrojonymi na drobno i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Przechowywać w lodówce do 4-5 dni.


2 komentarze:

  1. Super, bardzo się cieszę że ciasto Wam smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był strzał w dziesiątkę! Następnym razem pojawi się u nas w charakterze ciasta urodzinowego :) Jeszcze raz Dziękujemy za podzielenie się tym przepisem!

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)