piątek, 25 kwietnia 2014

Sernik z rosą

A oto pierwsze zapowiadane ciasto - sernik z rosą - znaleziony już dawno u Majany. Tak jak wcześniej wspominaliśmy - niekoniecznie tylko na święta - bo gości u nas znacznie częściej, zwłaszcza gdy mamy ochotę na coś lekkiego i puszystego jak ptasie mleczko.... Było pysznie - MNIAM!


 

Składniki:

Ciasto:

- 30 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 1 jajko
- 7 dkg cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
 - 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Masa serowa:

- 1 kg twarogu mielonego (skorzystaliśmy z gotowego do wypieków w wiaderku)
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl. mleka (daliśmy 2 szklanki)
- 0,5 szkl. oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka / 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- ½  paczki rodzynek (pominęliśmy)

Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim spód formy o wymiarach ok. 24x34 cm / wcześniej wyłożyć formę papierem  do pieczenia, natłuścić i posypać bułką tartą /. Rodzynki namoczyć w wodzie / nie dodawaliśmy rodzynek /
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać po 1 łyżce sera, wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować (masa będzie rzadka). Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.
Ser wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temperaturze  200 stopni C.
Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik. Piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.






2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda! Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy ten sernik, więc gości u nas nie tylko w święta. Ostatnim razem nie doczekał się publikacji, bo trochę za długo posiedział w piekarniku i po piance nie został nawet ślad, za to teraz była okazja, by go powtórzyć i lepiej dopilnować;)

    OdpowiedzUsuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)