niedziela, 13 kwietnia 2014

Babeczki Mocno cytrynowe

Kto śledził nasze ostatnie wpisy, temu nieobcy będzie ten przepis :) Prezentowane babeczki to nic innego jak pieczone niedawno ciasto Mocno cytrynowe podpatrzone u Majany. Ponieważ zbliża się Wielkanoc, nie wyobrażamy sobie, by mogło zabraknąć u nas małych, zgrabnych i pysznych babeczek na trzy kęsy ;) Ciasto pieczone w formie keksowej tak bardzo nam posmakowało, ze postanowiliśmy tym razem zmienić jego kształt na świąteczne babeczki. Po udanej próbie generalnej przepis trafił na listę świątecznych wypieków:)




Składniki: / na 12 babeczek /

- 3 duże jajka
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany / u nas jogurt grecki /
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z połowy cytryny
Lukier: / zmniejszyliśmy proporcje /
Proporcje można zmieniać wg uznania,  w zależności jaką konsystencję chcemy otrzymać im więcej cukru, tym gęstszy lukier
- 1 szkl. cukru pudru / zrobiliśmy z połowy porcji, czyli 1/2 szkl. cukru pudru /
- sok z 2 cytryn / u nas sok z połowy cytryny /
 
Do dekoracji:
- wg uznania: wiórki kokosowe, orzechy, pokruszone wafelki czekoladowe, starta czekolada lub polewa czekoladowa, np. z tego przepisu / klik /

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać pozostałe składniki. Utrzeć. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami, za pomocą łyżeczki małymi porcjami nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek / ciasto urośnie podczas pieczenia, więc trzeba zostawić trochę miejsca na wyrośnięcie, żeby nie uciekło z foremek ;) / To, ile otrzymamy sztuk, zależy oczywiście od wielkości foremek /. Piec ok. 25-30 min. w temp. 160 stopni / czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika / Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone / nakłuć ciasto, jeśli patyczek jest suchy, babeczki są gotowe:) / 
Po upieczeniu chwilę przestudzić, w międzyczasie zrobić lukier, mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.
Ciepłe babeczki nakłuć patyczkiem do samego dna, polać lukrem cytrynowym, dowolnie ozdobić. U nas wiórki kokosowe i pokruszone wafelki czekoladowe.



2 komentarze:

  1. Zachciało mi się znowu czegoś tak cytrynowo pysznego. :) Super babeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubimy te "cytrusowe klimaty". Bez względu na formę, wyśmienite w smaku:)

    OdpowiedzUsuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)