środa, 4 czerwca 2014

Sos śmietankowo-koperkowy do ziemniaków

Dziś zrobiliśmy sobie pyszny, wiosenny i bezmięsny obiadek. Młode ziemniaki skąpane w aksamitnym sosie, posypane świeżym koperkiem, a do tego jajka sadzone i młoda kapusta z.... koperkiem :) Ktoś powie - za dużo tego zielonego - dla nas było idealnie - swojsko, sielsko, mmm... Ale mieliśmy ucztę, jak u Mamy :) Bo to takie "Mamine" smaki, które budzą wspomnienia.... W prostocie siła!




Składniki:

- 400 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku / ilość według uznania /
- 2 łyżeczki mąki pszennej / można pominąć, wtedy sos będzie rzadszy /

Wykonanie:

Masło roztopić, dodać drobno posiekany koperek, chwilkę poddusić, by masło nabrało koperkowego aromatu, następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z ognia, gdy zacznie wrzeć, by sos się nie zważył. Tak przygotowanym sosem polać ziemniaki, można posypać świeżym koperkiem. Podawać np. z duszoną młodą kapustą, mizerią, kiszonym/korniszonym ogórkiem, dowolną surówką.



2 komentarze:

  1. Superowy sosik, łagodny w smaku.

    Radek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakował :) Jest pyszny, więc z jego przygotowaniem nie czekamy do wiosny. Poza sezonem można wykorzystać mrożony koperek, a ziemniaki ugotowane na parze i polane tym sosem smakują niemal jak te młode :) Pozdrawiamy

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)