Bardzo smakowita wersja kurczaka, polecana zwolennikom słodko-kwaśnych akcentów smakowych. Tak zamarynowane piersi są bardzo szybkie w przygotowaniu, a podczas pieczenia można przyrządzić jeszcze jakąś smaczną i lekką surówkę. Dobrym dodatkiem są tutaj buraczki na ciepło i kasza, np. gryczana lub jaglana.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 125 ml
płynnego miodu
- 4 łyżki
musztardy Dijon
- 4 łyżki
musztardy sarepskiej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki
oleju słonecznikowego
- sól i
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, doprawić solą, pieprzem. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, odstawić do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Piec mięso ok. 30-35 min., aż zacznie się lekko rumienić / czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, na jakie pokroimy filety/. W czasie pieczenia mięso można polać sosem.
Wygląda super. To już wiem, co będzie jutro u mnie na obiad ^_^
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie smakować i czekamy z niecierpliwością na relację :) Podobną marynatę robimy też schabu i żeberek - są wyśmienite!
Usuń