wtorek, 24 lutego 2015

Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Bardzo smakowita wersja kurczaka, polecana zwolennikom słodko-kwaśnych akcentów smakowych. Tak zamarynowane piersi są bardzo szybkie w przygotowaniu, a podczas pieczenia można przyrządzić jeszcze jakąś smaczną i lekką surówkę. Dobrym dodatkiem są tutaj buraczki na ciepło i kasza, np. gryczana lub jaglana.



Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 125 ml płynnego miodu
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, doprawić solą, pieprzem. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, odstawić do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Piec mięso ok. 30-35 min., aż zacznie się lekko rumienić / czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, na jakie pokroimy filety/. W czasie pieczenia mięso można polać sosem.



2 komentarze:

  1. Wygląda super. To już wiem, co będzie jutro u mnie na obiad ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że będzie smakować i czekamy z niecierpliwością na relację :) Podobną marynatę robimy też schabu i żeberek - są wyśmienite!

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)