czwartek, 15 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbaru u nas CIĄG DALSZY! :) Dziś bardzo smakowite ciasto z przepyszną kruszonką, a do tego szybkie w przygotowaniu. Wzięliśmy się za pieczenie wczoraj o 21.00 i mimo późnej pory, poszło błyskawicznie. A zapach w całym domu - mmmniam....
To kolejny przepis od Majany

 


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm / u nas prostokątna blacha o wymiarach 24 x 28 cm /


Składniki na kruszonkę:

- 4 łyżki masła, roztopionego

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć w miseczce, wyrobić między palcami na kruszonkę. Odstawić.


Składniki na ciasto:

- 170 g masła (113 g + 57 g)

- 2 duże jajka

- 1 szklanka drobnego cukru 

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- świeżo starta skórka z jednej pomarańczy

- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%


Dodatkowo:


- 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki / nie trzeba obierać /

- 3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Wykonanie:


Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odstawić. W misie miksera utrzeć 113 g masła z 1 szklanką cukru do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy / pominęliśmy /, sok, jajka, wbijając je jedno po drugim i miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać mąkę, na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

57 g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na spodzie tortownicy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wyłożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Pod formą, poziom niżej w piekarniku można postawić foremkę w razie gdyby z rabarbaru wyciekał nadmiar soku, by nie pobrudzić piekarnika / tak może się zdarzyć w przypadku tortownicy, my piekliśmy w szczelnej blaszce, więc nie było takiej konieczności /.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze / nasza modyfikacja: nie odwracaliśmy ciasta, bo wyszła taka apetyczna, chrupiąca kruszonka, że szkoda nam było umieszczać tę warstwę na spodzie ;) /


 


2 komentarze:

  1. Pysznie się prezentuje. Bardzo się cieszę,że Wam smakowało :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar ma w sobie to "coś". Jak dla nas - smakuje w każdym wydaniu :) Do tego ta pyszna kruszonka....

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)