środa, 11 marca 2015

Tort makowo-orzechowy

Nietypowy wpis, biorąc pod uwagę naszą deklarację odstawienia słodyczy na czas postu. Pojawienie się tego tortu jest jednak uzasadnione. Otóż w weekend świętowaliśmy urodziny N. i z tej okazji zrobiliśmy sobie taką prywatną "dyspensę";) I teraz trudno nam ocenić, czy ten tort był tak pyszny, czy my mocno "wyposzczeni" i nie potrafimy ocenić obiektywnie? Ten dylemat zostanie rozstrzygnięty na święta, bo resztę potulnie schowaliśmy do zamrażarki ;) Przepis na ciasto makowe pochodzi z bloga DayliCooking, masę orzechową nieco zmodyfikowaliśmy.





Składniki:

Ciasto:
- 30 dkg maku
- 3 łyżki kaszy manny
- 20 dkg cukru
- 8 jajek
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy / u nas łyżka domowego cukru waniliowego /

Masa orzechowa:
- 2 i 1/2 szkl. mielonych orzechów
- 1/2 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru
- kostka masła / 200 g /
- 1-2 łyżki spirytusu 
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka śmietany / jogurtu naturalnego greckiego /
- 1 łyżka kakao

Wykonanie:
Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Musi stać się białawy i gładki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy / u nas średnica 25 cm / w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. godzinę / u nas 50 min. /. Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem.
Mleko zagotować z cukrem, zalać nim orzechy, odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonych orzechów, dodać spirytus. Miksować do otrzymania puszystego kremu.
Krem podzielić na 3 części / z czego odłożyć część kremu do wysmarowania boków tortu i dekoracji /.
Przygotować polewę. Na wolnym ogniu roztopić masło, dodać cukier, uważać, żeby się nie skrystalizował. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę/jogurt i kakao. Wymieszać energicznie aż polewa stanie się szklista. Jeśli chwilowo oddzieli się tłuszcz, wystarczy mieszać i wszystko się połączy:) 
Przełożyć blaty kremem / 3 warstwy /, na wierchu rozprowadzić polewę. Rozsmarować część odłożonego kremu na bokach tortu, udekorować posiekanymi orzechami. Za pomocą szprycy wykonać ozdobne wzory w dowolnym kształcie.


 

3 komentarze:

  1. cudownie wyszedł Wam ten tort! bardzo się cieszę, ze smakował :) to najważniejsze :)
    mam nadzieję, ze nie będziecie mieć nic przeciwko, jeśli pokażę go moim czytelnikom? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie zaszczyt, zwłaszcza, że Autorka zdobyła wyróżnienie Blog Roku 2014 - Gratulacje! :)

      Usuń
    2. pięknie dziękuję :) wyróżnienie niewątpliwie zawdzięczam Wam, moim wszystkim czytelnikom :)
      zapraszam na fanpage bloga ;)

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)