Przepis znaleziony u Majany
/ My robiliśmy z podwójnej porcji, więc wszystkie składniki podwoiliśmy. poniżej podajemy proporcje z oryginalnego przepisu /
Składniki dla dwóch osób:
Składniki dla dwóch osób:
- 1 pierś z kurczaka
- ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach 15x25 cm)
- 2 plastry żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- 1 jajko
- oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś przekroić na dwie równe części i delikatnie rozbić. Najlepiej, aby płat
mięska nie był zbyt gruby. Każdą część przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów, a następnie naciąć w
następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około
8 cm, w odstępach 1,5-2 cm. Po środku ciasto ma zostać niepocięte - około 4-5
cm.
Na przygotowanym cieście położyć pierś kurczaka, na wierzch wędlinkę i plasterek żółtego sera.
Po nałożeniu farszu należy zapleść ciasto przekładając paseczki na zmianę,
jak sznurówki, pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy,aby kurczak
mógł odparować w czasie pieczenia.
Tak przygotowanego kurczaka włożyć na 15 minut do lodówki / u nas na całą noc i,a po wyjęciu
posmarować wierzch roztrzepanym jajem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200
stopni i piec przez około 25-30 minut. Ciasto powinno zrobić się złociste i
chrupiące.
wygląda fantastycznie,chyba się skuszę i spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo taki "pewniak" kulinarny - zawsze wychodzi :) Mało pracy, a efekt wyśmienity, można "zabłysnąć" wśród gości :) Polecamy!
Usuń25-30 minut w termoobiegu czy góra dół ? :)
OdpowiedzUsuńMy włączamy grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pod koniec trzeba obserwować, bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Ciasto ma się ładnie zrumienić :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńZrobiłem wg przepisu. Wygląda podobnie ale przy krojeniu okropnie się kruszy. Jak kroić to danie , na ciepło czy na zimno?
Najczęściej podajemy na ciepło, jako danie główne z sałatką, bez krojenia, tzn. 1 porcja = 1 osoba. Jeśli chcemy podać jako przystawkę, to kroimy w grube plastry, ale dopiero po ostygnięciu,najlepiej po wyjęciu z lodówki. Ciasto, ser i mięso muszą stężeć, wtedy ładnie się kroi i widać wszystkie warstwy. Potrzebny jest też ostry nóż, bo ciasto francuskie jest delikatne i ma tendencję do kruszenia się. Mamy nadzieję, że mimo wszystko smakowało :) Pozdrawiamy serdecznie!
Usuń