wtorek, 12 maja 2015

Miód / syrop z mniszka lekarskiego

To ostatni dzwonek, aby wybrać się na łąkę po mniszka lekarskiego i przygotować pyszny syrop o wielu dobroczynnych właściwościach. Te popularne, żółte kwiaty mają m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Syrop z tych kwiatów wspomaga organizm podczas infekcji górnych dróg oddechowych, dlatego chętnie sięgamy po niego, by złagodzić kaszel, ból gardła. Z powodzeniem można wykorzystać go jako dodatek do ciast, polewę do naleśników, racuchów czy innych deserów. Kwiaty najlepiej zbierać w maju, gdy są w pełni rozwinięte, koniecznie na łące z dala od drogi, by mieć pewność, że nie są skażone. Znając nasze zapotrzebowanie na tego typu przetwory, przygotowaliśmy za jednym razem z podwójnej porcji i wyszło nam 13 słoiczków o poj. 150 ml. Poniżej podajemy proporcje na 1 porcję, czyli ok. 6-7 małych słoiczków.




Składniki:

- 500 kwiatów mniszka lekarskiego / bez łodyżek /
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 3 cytryny

Wykonanie:

Zebrane kwiaty rozłożyć na białym papierze lub płótnie, aby wszyscy ich "mieszkańcy" mieli szansę wyprowadzić się ;) Kwiaty przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, gotować ok. 20 min., odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzić wywar przez sito i mocno odcisnąć / najlepiej dłońmi, można przez gazę /. Do gotującego się wywaru dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji / ok. 2-3 godz. /. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić na kilka godzin do góry dnem.




wtorek, 5 maja 2015

Omlet z serem i pomidorkami

Jeśli znudziły Wam się kanapki albo macie już dość jajecznicy to ten przepis jest dla Was :) Zachęcamy do przygotowania tego puszystego omleta ;) Składniki, które zwykle mamy w lodówce, dodatki w zasadzie dowolne ulubione, u nas tylko ser, pomidorki i natka pietruszki, ale całość smakuje naprawdę wyśmienicie! :)



Składniki:

- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz / u nas ziołowy / do smaku
- tłuszcz do smażenia / u nas masło klarowane /
- 2 duże plastry żółtego sera / może być też ser w kawałku starty na tarce /
- kilka pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki lub szczypiorek

Wykonanie:

Oddzielić jajka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać żółtka z mlekiem, czosnkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Do masy żółtkowej dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać ciasto, rozprowadzić równa warstwę. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 3 min., aż omlet się zetnie się z wierzchu. Następnie ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem, przewrócić na drugą stronę, ułożyć plastry sera i smażyć jeszcze ok. 2 min. Usmażony omlet przełożyć na ogrzany talerz, ozdobić ćwiartkami pomidorków i natką pietruszki lub szczypiorkiem.



sobota, 2 maja 2015

Lekki tort jogurtowo-gruszkowy

Weekend majowy przywitaliśmy pysznym, lekkim tortem z masą jogurtową i gruszkami w syropie. To połączenie jest wyśmienite i trudno zrezygnować z sięgnięcia po drugi kawałek ;) Bazą jest przepis na lekki biszkopt z brzoskwiniami i masą jogurtową, tym razem ciasto przygotowaliśmy w tortownicy, a brzoskwinie zamieniliśmy na gruszki w syropie. Do przygotowania galaretki, którą zalane są owoce, wykorzystaliśmy syrop z gruszek i sok z cytryny. Ciasto jest lekkie i bardzo orzeźwiające. Polecamy! :)




Składniki:

Biszkopt / u nas tortownica o średnicy 24 cm:

- 5 jajek 
- 3/4 szklanki cukru 
- 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa:
- 2 galaretki / u nas 1 cytrynowa i 1 pomarańczowa /
- 2 szkl. wody (500 ml)
- 400 g jogurtu greckiego
Poncz:

- 100 ml wody 
- sok z połowy cytryny 
- łyżka cukru

Galaretka do dekoracji:

- 50 ml zimnej wody
- 75 ml zalewy z gruszek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- kilka gruszek w syropie / u nas 20 dkg /
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty / najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej i dopiero następnego dnia kroić na części /

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy sok z cytryny do smaku. 

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W międzyczasie odsączamy gruszki z zalewy i większość kroimy kostkę, a część z nich w plasterki do dekoracji. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy jogurt grecki i dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojone w kostkę gruszki, mieszamy. 

Aby masa nie wypłynęła ciasto "składamy" w tortownicy z zapiętą obręczą. Dolny blat biszkoptu, nasączamy ponczem / woda z sokiem z cytryny i cukrem /, wykładamy na niego 1/3 tężejącej masy jogurtowej, przykrywamy drugim blatem biszkopta, nasączamy go, wykładamy 1/3 masy, przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy ostatnią warstwę masy. Na wierzchu układamy odłożone plasterki gruszek. Przygotowujemy galaretkę do dekoracji. Żelatynę wsypujemy do szklanki z zimną wodą, szklankę wkładamy do naczynia z gorącą wodą, pozostawiamy na kilka minut. Zalewę z gruszek mieszamy cukrem i z sokiem z cytryny, gdy cukier się rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją delikatnie na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na noc.




czwartek, 9 kwietnia 2015

Jajka faszerowane serem, szynką i papryką

Tak nafaszerowane jajka zdobiły nasz wielkanocny stół, ale wcale nie trzeba czekać do następnych świąt, bo można je przyrządzić bez większej okazji. Są smacznym dodatkiem do wędlin i atrakcyjnie prezentują się na stole pośród innych potraw :)



Składniki:

- 7 jajek
- 200 g sera
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 100 g szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypiorek
- 1/2 cebuli
- 3 łyżeczki świeżo startego chrzanu
- sól
- pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W misie blendera umieścić ser, żółtka, chrzan, śmietanę lub jogurt / śmietanę/jogurt dodawać stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję /. Zmiksować na gładką pastę. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, szynkę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Jajka ułożyć na płaskim talerzu, we wgłębienia po żółtkach umieścić pastę twarogową, posypać szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryką.



wtorek, 7 kwietnia 2015

Pychotka = Pani Walewska

Postanowiliśmy sięgnąć do tego starego przepisu, bo dawno nie jedliśmy tego ciasta, a ponieważ nie było go jeszcze na naszym blogu, nadeszła okazja, by to nadrobić :) Połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym i słodycz bezy z chrupiącymi orzeszkami przełamana smakiem powideł śliwkowych.... Tego trzeba spróbować! :) Przepis pochodzi od Doroty, podajemy z naszymi modyfikacjami.




Składniki:

Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% / u nas jogurt grecki /

Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blaszek i decydujemy się na pieczenie placków jeden po drugim, należy składniki na bezę podzielić na pół i drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.

Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) / u nas powidła śliwkowe /
- 120 g płatków migdałowych / u nas posiekane orzechy włoskie /
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru migdałowego / u nas 1 łyżka domowego cukru waniliowego /
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki Amaretto / u nas 1 łyżka esencji waniliowej /

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wysiekać nożem, następnie wyrobić krótko dłońmi do połączenia składników. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół, przełożyć do woreczka i odstawić do lodówki.
Podczas gdy ciasto chłodzi się  w lodówce przygotować pianę na bezę.
* Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blaszek i decydujemy się na pieczenie placków jeden po drugim, należy składniki na bezę podzielić na pół i drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. My piekliśmy placki osobno, więc bezę przygotowywaliśmy dwa razy z połowy składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo / to bardzo ważne / i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę powideł. Następnie wyłożyć masę bezową / z połowy składników /. Na masę bezową wysypać połowę posiekanych orzechów. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. / Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu), wtedy bezę przygotowujemy za jednym razem z całej porcji  /. Placki ostudzić.
Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką / jak na budyń /, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło zmiksować na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać esencję waniliową i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce, a najlepiej na całą noc, wtedy ciasto lepiej się kroi.


poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik wiedeński

A oto i zapowiadany sernik - bardzo lekki, puszysty, bez ciasta - w sam raz dla miłośników sera :) Szybki w przygotowaniu i jako pierwszy znika ze stołu ;) Przepis znaleziony tutaj, podajemy z naszymi modyfikacjami.




Składniki: / blaszka o wymiarach 23 x 28 cm /

- 2 op. budyniu o smaku śmietankowym
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 kg sera mielony na sernik
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g cukru
- 300 g masła 
- 2 łyżki posiekanych migdałów / pominęliśmy /
- kilka orzechów do dekoracji
- 8 jajek
- 60 g rodzynek / u nas nasączone w rumie /
- bułka tarta do posypania blaszki

Wykonanie:

Białka oddzieli od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Do utartych żółtek dodawać po łyżce sera ciągle miksując. Dodać stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu sernik posmarować polewą czekoladową, można posypać zmielonymi orzechami i cząstkami orzechów.
Polecamy polewę, którą wykorzystaliśmy do tortu makowo-orzechowego / do sernika zrobiliśmy z podwójnej porcji /



niedziela, 5 kwietnia 2015

Radosnych Świąt! :)

Niech wspomnienie wspólnie spędzonych przy świątecznym stole chwil 
powraca do nas Zawsze - jak najcenniejszy skarb.
Oby był to czas Nadziei i Radości!
A jeśli mowa o stole ... to niech będzie Smacznie :)