niedziela, 2 marca 2014

Makaron z cukinią i pomidorami

Pyszne, lekkie i szybkie danie na włoską nutę. W naszej kuchni nie może zabraknąć makaronu, z którego zawsze można wyczarować coś pysznego:) Przepis jest bardzo "elastyczny", z powodzeniem można wprowadzać własne modyfikacje, zmieniać dodatki i proporcje. Bazowaliśmy na pomyśle Majany, pomijając składniki, których akurat nie mieliśmy w zapasach, ale i tak wyszło pysznie:)

Składniki:

- makaron fusilli z pszenicy durum z dodatkiem pomidorów i szpinaku (lub jakikolwiek inny) - u nas zwykłe świderki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 większy pomidor
- łyżeczka kaparów
- 5 ząbków czosnku marynowanego z pesto / pominęliśmy
- kilka kostek sera feta / pominęliśmy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Obrać czosnek i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Dusić do miękkości (lubimy chrupiącą, więc dusiliśmy krócej), dodać pokrojone w kostkę pomidory, następnie kapary i łyżeczkę koncentratu pomidorowego (można pominąć). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać kilka kostek sera feta / akurat nie mieliśmy, ale następnym razem dodamy ;) /
Makaron wymieszać z warzywami.

2 komentarze:

  1. Super,że danie Wam posmakowało ! BArdzo się cieszę. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za inspirację:) Z pewnością jeszcze zagości na naszym stole :)

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)